Kabila’s corrupte Congo

Maandenlang onderzochten De Standaard en achttien andere internationale media miljoenen interne documenten en geldtransacties van de Afrikaanse bank BGFI. De afdeling in het Congolese Kinshasa stond onder controle van de clan-Kabila, die ze gebruikte om staatsgeld te stelen. Voor het eerst wordt tot in detail getoond welke mechanismes ze gebruikten en welke bedragen ze stalen. De schaal van de staatsroof is adembenemend. In onze artikels laten we zien bij wie het geld terechtkwam en waar het aan werd besteed.

“Congo Hold-up” is een internationaal onderzoeksproject van European Investigative Collaboration (EIC), met andere mediapartners. We analyseerden miljoenen documenten en transacties. Die documenten waren in handen gekomen van de Franse ngo PPLAAF en de Franse nieuwssite Mediapart. We onthulden verhalen over de corruptie van rijke Belgen, de overheidsdiefstal van oud-president Joseph Kabila, omkoping door Chinese staatsbedrijven die kobalt mijnen en nog veel meer. De verhalen lezen en beluisteren? Dat kan hier: https://www.standaard.be/plus/tag/congo-hold-up