Knack interviewreportage: Gevangengenomen Turkse studente terug in België

Gevangengenomen Turkse studente terug in België: ‘Ik dacht dat ze me gingen vermoorden’

Bilen Ceyran werd een week vastgehouden in Turkije. Ze heeft nog steeds geen officiële aanklacht gehoord. Ze is net terug in België en vanuit haar moeders huis in Anderlecht, blikt ze terug op de turbulentste week van haar leven. “Iedereen moet weten wat er in de Turkse gevangenissen gebeurt als je het niet eens bent met de overheid.’

De Belgisch-Turkse Bilen Ceyran was op vakantie met haar vrienden aan de westkust van Turkije, “We zwommen, we feesten, we aten lekker en we dronken”, lacht ze. Ze wilde ook het graf van haar vader bezoeken die twee jaar geleden overleden is. Dat had ze vorig jaar ook gedaan. Maar op haar vierde dag in Turkije gebeurde iets wat ze nog steeds niet begrijpt. “Op vrijdag 26 augustus, rond 9u vielen er dertig militairen met kalashnikovs ons huisje binnen”, vertelt Bilen. “Ze riepen dat ze gingen schieten. Ik dacht: ze denken dat ik bij de Islamtische Staat hoor of zo, ze gaan me hier vermoorden.”

(featured photo: Johannes De Bruycker)

Lees verder op de website van Knack.