De Morgen: Oorlog in Oekraïne. “Vergeet ons niet”

Drie jaar al is het oorlog in Oekraïne. Er stierven tienduizend mensen, 2,5 miljoen mensen sloegen op de vlucht. In een kraakpand in het zuiden van het land zitten gevluchte kinderen en gehandicapten zonder elektriciteit of stromend water. “Vergeet ons niet.”

Een man loopt mankend naar zijn moestuin. Hij werpt een emmer groenafval op de composthoop. Als hij opkijkt, zien we een grauw en uitgemergeld gezicht, zijn blik is niet thuis te brengen. De man woont in het niemandsland tussen de Oekraïense frontlinies.

Wanneer we deze ‘grijze zone’ oversteken, komen we onder vuur te liggen. De man is de terreur al gewend, schijnbaar onverstoord slentert hij terug naar zijn kapotte huis. Hij negeert de granaten die met het geluid van donderslagen neerkomen op de omliggende gebouwen. Dodelijk onvoorspelbare scherven vliegen fluitend rond onze oren.

Van de wapenstilstand die begin 2015 in het Wit-Russische Minsk werd onderhandeld, is niets te merken.

Read on here, on the website of De Morgen

Supported by Fonds Pascal Decroos, produced by The Caravan’s Journal