Winter in de nieuwe Sovjet-Unie

In het oosten van Oekraïne woedt de oorlog voort. In het vergeten gebied achter de frontlinie hebben pro-Russische separatisten de macht. Er heerst economische malaise en een totalitaire staatscontrole die doet denken aan de Sovjet-Unie. Internationale hulporganisaties worden geweerd, Human Rights Watch vreest een hongerwinter.

Kasper Goethals & Olivia Kortas

Een twintigtal kompels van de Severnayamijn achter het Oekraïense front verzamelt zich naast het gapende gat van een open liftkoker. Straks dalen ze 800 meter af in de bevroren aarde. Wanneer ze weer boven komen, zal het weer donker zijn en hebben ze het daglicht niet gezien. De mannen praten stilletjes met elkaar, sommigen kijken bedrukt voor zich uit. Ze zijn boos en moe want ze zijn al maanden niet meer volledig uitbetaald. Hun gezin onderhouden wordt een steeds zwaardere opgave, zeker nu de winter eraan komt. In hun tassen zitten boterhammen met varkensvet en zout.

Boven hen, in de warme administratieve vertrekken, plonst de mijndirecteur een lepel zure room in zijn Oekraïense borscht. Buitenlandse journalisten zijn hier een zeldzaamheid en worden met veel gedoe ontvangen. Na afloop van een omslachtige propagandarondleiding heeft de directeur een feestmaaltijd voorbereid. Hij kijkt toe hoe zijn personeel flessen wodka, bourbon en cognac neerzetten naast rijk gevulde schalen vol eten. Dumplings gevuld met gehakt, delicaat gekruid met dille, gevulde rode paprika’s, kroketten met gebakken kip, haring met ajuin en peterselie, lokale kazen en salami: er is bijna geen plek meer voor het brood.

Read on here, on the website of Knack.

Supported by Fonds Pascal Decroos, production of The Caravan’s Journal