Knack: ‘Met dit weer word ik morgen misschien niet wakker’

Vluchtelingen in Servië worden slachtoffer van een genadeloos koude winter en een overheid die hen negeert. Meer dan duizend mannen slapen bij -20 in vervallen loodsen in Belgrado. Ze zijn bijna allemaal ziek en hun situatie is uitzichtloos.

Farouq trekt de roestkleurige deur met een zwaai open. Er waait een warme geur naar buiten die doet denken aan een stal. Over de hele vloer liggen donkergrijze zakken, dicht tegen elkaar. De zakken lijken te bewegen, maar in het flauwe licht valt niet te onderscheiden hoe dat komt. Plots verschijnt er een hand tussen de lagen stof. De hand wordt een hele arm. Tenslotte verschijnt een gezicht met rode wangen en een zwarte ringbaard. Het wordt duidelijk: Het zijn geen zakken. Het zijn mensen. Tientallen mensen. Gewikkeld in donkergrijze dekens om de ijskoude stenen vloer niet te voelen.

Verder lezen? Dat kan op Knack.be

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s