De Morgen: “Ik heb uw soldaten geholpen. Waarom moet ik sterven?”

Murad (32) kan door het reisverbod niet naar de VS. Hij werkte voor het Amerikaanse leger tijdens de Irak-oorlog, werd met de dood bedreigd en moest vluchten voor een genocide. Nu wacht hij bang af in een Iraaks vluchtelingenkamp. “Ik heb uw soldaten geholpen. Waarom moet ik sterven?”

“Ik ben doodsbang”, zegt de 32-jarige Murad vanuit een vluchtelingenkamp in Irak. “Hier kan ik elk moment sterven.” Hij zat op zijn bed in de container toen hij afgelopen vrijdag het nieuws op Facebook las: “De Amerikaanse president Donald Trump vaardigt een reisverbod uit voor Irak en zes andere moslimlanden.” Ook vluchtelingen komen Amerika voorlopig niet in. Murad heeft als vertaler gewerkt voor het Amerikaanse leger en zit in de laatste fase van zijn visumprocedure. Nu kan hij niet naar de VS door het reisverbod en ondertussen loopt hij gevaar in Irak, door zijn werk voor de Amerikanen.

Lees verder op de website van De Morgen