De Standaard: Smokkel aan de grens met de Krim

 Precies drie jaar is het geleden dat Rusland de Krim annexeerde. Het werd een economische ramp voor de Oekraïners. Arbeiders, handelaars en spoorwegpersoneel verloren hun werk, maar smokkelaars en corrupte soldaten doen gouden zaken. ‘Vorig jaar ben ik 524 keer overgestoken. Ik heb 20 ton benzine gesmokkeld.’

PREOBRAZHENKA – Jacob rijdt stuiterend over een vervallen aardeweg. Zijn Lada kraakt en piept bij iedere put in weg. De binnenkant van de wagen ziet er groezelig uit. Er komt weinig licht door de gordijntjes voor de ramen. Het ruikt muf in de auto, naar sigarettenrook, zweet en de bontjassen in de koffer. Jacob knijpt zijn kraalogen tot spleetjes. Door de voorruit ziet hij een wagen naderen die hij herkent.

De weg waarop hij rijdt, loopt parallel met de nieuwe grens met de Krim, het door de Russen geannexeerde schiereiland in het zuiden van het Oekraïne. Links van de weg ligt een mijnenveld, rechts van de weg schittert een meer. Aan de overkant zie je de chemische titaniumfabriek Crimean Titan. Daar begint de Krim.

Lees hier verder (link)