Knack: De Baltische staten wapenen zich, ‘maar de oorlog met Rusland is al begonnen’

Kruisraketten en troepenmachten dienen vooral om af te schrikken, de echte oorlog tussen het Westen en Rusland speelt zich af in de media. In de Baltische staten vrezen ze dat Russisch fake news de voorbode kan zijn voor een invasie zoals in Oekraïne.

Olivia Kortas, Kasper Goethals, Coen van de Ven

Gehuld in camouflagekleding en met een pistool op de heup, patrouilleert grenswacht Linas Ubertas langs de grens met Rusland. Behendig stuurt hij een zwaar toegetakelde oude Renault over de ijzige landweggetjes van het uitgestrekte Litouwse platteland. Soms remt hij, draait het raam omlaag, tuurt naar het gras, knikt bedachtzaam, en rijdt weer verder. Hij zoekt naar voetafdrukken, geknakt gras of sporen van autobanden: naar iets wat de aanwezigheid van illegaal overgestoken Russen verraadt. Het landschap is desolaat, de enige tekenen van leven zijn lange rijen houten grenspalen en ijzeren omheiningen. “In de afgelopen drie jaar heeft Moskou drie hekken neergezet”, lacht de grenswacht. ‘Ze zijn ons voor.”

Lees verder op de website van Knack

(image Johannes De Bruycker)